Podlaska Zielona Kooperatywa, to inicjatywa społeczna konsumentów, która ma na celu wspieranie rozwoju rolnictwa ekologicznego, regionalnych wytwórców żywności oraz innych źródeł zakupu produktów ekologicznych. Cele te są realizowane są poprzez świadome zakupy, edukację, dyskusje i warsztaty organizowane przez osoby zrzeszone w kooperatywie.
PZK to inicjatywa utworzona początkowo przez kilka rodzin, by po ponad roku funkcjonowania liczyć blisko pięćdziesiąt rodzin. Czujemy się jak jedna wielka ekorodzina. Spotykamy się, wymieniamy pomysłami oraz wiedzą nie tylko na tematy związane z ekologią, ale również na tematy rodzicielstwa, dobrych książek, przepisów i inne. A nasze dzieci się ze sobą bawią 🙂
Razem bierzemy również udział w różnych wydarzeniach – jesteśmy ich współtwórcami i organizatorami:
Dni Bliskości październik 2013 http://tydzienbliskosci.blogspot.com/
Festiwal z Natury czerwiec 2013 http://www.festiwalznatury.pl/
Fragment regulaminu Podlaskiej Zielonej Kooperatywy:
I. ZASADY FUNKCJONOWANIA KOOPERATYWY:
1. Kooperatywa, to inicjatywa obywatelska konsumentów, w której dzielimy się zadaniami i każdy ma równe prawa. Do zadań należą:
- Aktywne uczestnictwo (w miarę możliwości udział w spotkaniach, aktywność w omawianiu spraw drogą mailową i na forum, wyszukiwanie eko-dostawców, telefony, kompleksowa realizacja zamówień z wybranym dostawcą),
- Dyżury przy rozładunku i wydawaniu zakupów wg wcześniej sporządzonego grafiku,
- Inne – wynikające z potrzeb.
2. Kooperatywa ma profil wegetariański.
3. Polityką kooperatywy są eko-zakupy, ale w najniższych możliwych cenach. Każdy ma obowiązek maksymalnie negocjować ceny zamawianych produktów.
II. CELE KOOPERATYWY:
1. Zakupy żywności oraz innych (niespożywczych) produktów ekologicznych.
2. Popieranie regionalnych wytwórców żywności
3. Poszukiwanie chętnych do współpracy rolników, którzy już produkują lub są zainteresowani produkcją eko – żywności (najlepiej z naszego regionu) oraz innych źródeł zakupu produktów ekologicznych (sklepy, e-sklepy itp.).
4. Organizacja różnych warsztatów np. z eko – gotowania, projekcja filmów o tematyce ekologicznej oraz dyskusje, których celem jest wzajemna eko – edukacja.
5. Zakup urządzeń umożliwiających produkcję eko – żywności we własnym zakresie (np. młynek do mielenia ziaren, prasa do tłoczenia oleju itp.).
6. Dążenie do działania w oparciu o model CSA oraz doświadczenie innych tego typu inicjatyw.